8 عادتی که خلاقیت ما را نابود می کند
قاتلان خلاقیت
نمی خواهم استعداد برخی در خلاقیت را انکار کنم، اما قطعا در مقابل این تفکر که: «من خلاق نیستم و نمی توانم خلاق باشم» قیام می کنم! هر کسی که خلاق است، روی پرورش خلاقیت خود کار کرده است و شما هم اگر برای رشد و پرورش خلاقیت تان وقت و انرژی بگذارید، به این هدف می رسید.
بسیاری از کارشناسان باور دارند که خلاقیت آموختنی است و با تمرین به دست می آید و رشد می نکد. پس خواستن کافی نیست، برای خلاقیت باید هر روز تلاش کرد و به سمت افکار و ایده های خلاقانه حرکت کرد. در این مقاله به 8 عادت مخرب و نابودگر خلاقیت اشاره می کنم. امیدوارم این عادت ها در شما وجود نداشته باشند، اما اگر هست، حتما در راستای ترک آن ها اقدام کنید.
قضاوت عجولانه
گاهی برای درک و فهم یک ایده، باید کمی در آن دقیق شد. باید در مورد آن بحث کرد و از آن بهتر و بیشتر سر در آورد. پیش داوری و قضاوت عجولانه باعث می شود در ایده ها تردید کنید و خلاقیت تان ضعیف شود. پس در گام اول اجازه دهید ایده های خام ارائه شوند، بعد شروع به دقت نظر در آن ها کنید و در نهایت آن هایی را که قابل دفاع نیستند، حذف کنید.
نداشتن جسارت
یکی از لازمه های مسیر خلاقیت قدرت ریسک پذیری است. اگر از قدم گذاشتن به سرزمین ناشناخته ی ایده های نو می ترسید، خارج شدن از جاده ی ایده های رایج برای شما سخت خواهد بود. لازمه ی خلاقیت جسارت است. فرصت های جدید را امتحان کنید و بدانید که ترس های شما بزرگ ترین دشمن خلاقیت شماست.
ترس از شکست
قطعا خواسته ی همه ی ما موفقیت است. هیچ کدام از ما دوست نداریم شکست را تجربه کنیم، اما شکست واقعیت غیر قابل انکار دنیای ماست. اینکه از شکست ترس داشته باشیم، جسارت ما را از ما می گیرد و ترجیح میدهیم با محافظه کاری پیش روی کنیم. انسان خلاق بارها و بارها ماندن در بن بست را تجربه کرده است و برای خروج از این بن بست از حداکثر توان مغز خود استفاده کرده. به نظر من یک ایده ی جذاب که از دل تمام شکست ها به ذهن تان خطور می کند، به همه ی شکست هایی که می خورید می ارزد.
مقایسه
وقتی خودتان را با دیگری مقایسه میکنید، شکست های او را نمی بینید، بلکه یک انسان موفق را میبینید که شکستی نداشته است. مقایسه کاری جز خاموش کردن شعله ی خلاقیت شما نمی کند. پشت هر انسان خلاق و موفقی بارها و بارها شکست وجود دارد که شما ندیده اید.
عدم اطمینان
یکی از موانع بزرگ ما، ابهام است. ما دوست داریم همه چیز درست و منطقی باشد و روال مشخصی را طی کند، اما این اتفاق معمولا نمی افتد. اگر خواهان خلاقیت هستی، چاره ای جز پذیرش عدم اطمینان نداری. پا به وادی ابهام بگذار و اشتباه کن و مطمئن باش برآیند این ابهام ها و خطاها از تو یک انسان خلاق می سازد.
عدم اعتماد به نفس
این که من باور نداشته باشم که می توانم کار خلاقانه ای انجام دهم، یک باور متوقف کننده است. ضعف اعتماد به نفس تو یا ناشی از تصورات ذهنی تو است یا مهارت کم تو. با تمرین و تکرار و صبر در مقابل شکست ها، هم مهارت خود را بالا می بری و هم تصورات ذهنی ات را اصلاح می کنی.
فلج تحلیل
وقتی انبوهی از اطلاعات را وارد مغز خود میکنیم و به خود فرصت فکر کردن و گرفتن تصمیم منطقی نمی دهیم، دچار فلج تصمیم گیری می شویم. به جای درگیر شدن با موضوعات متنوع و متعدد، موضوعات محدودی را انتخاب کنید و روی آن ها متمرکز شوید و سعی کنید بیشتر از این که اطلاعات وارد مغزتان کنید، از مغزتان کمک بگیرید تا اطلاعات موجود را به خوبی تجزیه و تحلیل کند.
حرف آخر
خلاق شدن یعنی عبور از وادی ترس و ابهام. اما یادتان باشد، با تسلیم شدن در مقابل ترس ها هیچ لطفی به خودتان نمی کنید. در ضمن بدانید که تنها راه خلاق شدن، تمرین و تکرار است. مراقب باشید عادت های غلط خلاقیت شما را کور نکنند.
دیدگاهتان را بنویسید