معرفی 10 کتاب کاربردی برای بهبود مهارت تصمیم گیری
تصمیم گیری | معرفی 10 کتاب کاربردی برای بهبود مهارت تصمیم گیری
هر کدوم از ما تو شرایطی قرار گرفتیم که باید بین گزینه های مختلف، یکی رو انتخاب میکردیم!
این انتخاب ما، تصمیمی هست که روی حال و آینده ما اثر میذاره.
پس لازمه مهارت تصمیم گیری رو یاد بگیریم.
تو این پست قصد دارم 10 عنوان از بهترین کتاب هایی که به بهبود مهارت تصمیم گیری شما کمک میکنه رو معرفی کنم.
1. مهارت تصمیمگیری؛ چگونه میتوانیم در زندگی و کارمان انتخابهای بهتری داشته باشیم
نویسندگان: چیپ هیث، دن هیث
مترجمان: نگار عباسنژاد، آرام مدبری
انتشارات: آرایان
تعداد صفحات: ۳۹۷
با وجود اینکه انسان ها فکر میکنن تو تصمیم گیری بسیار منطقی و معقول عمل میکنن، تحقیقات مختلف نشون میدن که این مسأله کاملا برعکسه و اتفاقا ما خیلی غیرمنطقی تصمیم می گیریم! در واقع ما دنبال این نیستیم که باورهای درست رو کسب کنیم و بعد تصمیم بگیریم.
ما دنبال تصمیماتی هستیم که باورهای ما رو تأیید کنن و هر اطلاعاتی که مخالف باورهامون باشه رو نادیده میگیریم. و ما تصمیماتی میگیریم که به ما حال خوب میدن، حتی اگه منطقی نباشن.
این کتاب دو بخش داره:
بخش اول به تعریف یه تصمیم و اصول تصمیم گیری میپردازه.
بخش دوم کمی به بطن تصمیم میرسه و چارچوب های تصمیم گیری، ابزارها و رش های تصمیم گیری رو بررسی میکنه و در نهایت نتیجه گیری نویسنده رو ارائه میکنه.
2. بله یا خیر؛ راهنمای تصمیمگیری بهتر
نویسنده: اسپنسر جانسون
مترجم: پروین قائمی
انتشارات: معیار علم
تعداد صفحات: ۱۱۸
بعضی وقتا یه نفر رو با یه کتاب باید شناخت. احتمالا همه تون اسم کتاب «چه کسی پنیر مرا جا به جا کرد» رو شنیده باشید. کتاب «بله یا خیر» رو اسپنسر جانسون، نویسنده کتاب «چه کسی پنیر مرا جا به جا کرد» نوشته.
این کتاب کوتاه و کاربردی نوشته شده، و میتونید خیلی سریع بخونیدش.
نویسنده این کتاب رو با یه نگاه به تصمیمات اشتباه مردم نوشته. تصمیمات اقتصادی اشتباه، تصمیماتی که منجر به وخامت محیط زیست شده، تصمیماتی که جرم و جنایت رو تو دنیا بیشتر کرده، تصمیماتی که به افزایش مصرف مواد مخدر، بالا رفتن آمار طلاق، افزایش بی خانمانی و… منجر شده.
پس اول بهت یاد میده که اصلا چطور تصمیم میگیریم؟ و تصمیمات ناکارآمد ما حاصل چه مسائلی هست؟ و در نهایت از کشف خودش پرده برداری میکنه!
روشی قابل اطمینان برای اینکه چطور تشخیص بدیم که چه مواقعی «بله» بگیم و چه مواقعی به تصمیمات ناکارآمد «خیر» بگیم؟!
3. پارادوکس انتخاب
نویسنده: بری شوارتز
مترجم: مهدی ملکپور
انتشارات: دنیای اقتصاد
تعداد صفحات: ۲۴۵
اکثر ما معتقدیم هرچه گزینه های بیشتری برای انتخاب داشته باشیم، آزادتریم و میتونیم از این تنوع انتخاب استفاده کنیم و این کلی به نفع ماست.
اما واقعیت چیز دیگه ایه! واقعیت اینه که هر چه تعداد گزینه های پیش روی ما بیشتر باشه، انتخاب گزینه ی بهتر برای ما سخت تر میشه و ما بیشتر اذیت میشیم. در نهایت هم هیچ تضمینی وجود نداره که از انتخابی که داشتیم و انتخاب هایی که رها کردیم پشیمون نشیم.
پیش میخوایم از تعدد گزینه ها برای انتخاب لذت ببریم اما خود همین مسأله میشه عامل رنج و عذاب ما و این یعنی پارادوکس انتخاب…
پس برای حذف و محدودسازی گزینه های انتخاب و داشتن نظم در انتخاب گزینه های مهم و رضایت بیشتر از انتخاب که داشتی بهت 11 مرحله عملی پیشنهاد میده.
4. سُقُلمه؛ بهبود تصمیم ها پیرامون سلامتی، ثروت و شادی
نویسندگان: ریچارد تیلر، کاس آر سانستین
مترجمان: مهدی حبیبالهی، بهاره شیرزادی، کوثر ایزکشیریان
انتشارات: شفاف
تعداد صفحات: ۴۹۶
سُقُلمه یه تلنگر به باورهای ماست. باورهایی که منجر به تصمیمات نادرست ما میشه. این کتاب برگرفته از علمِ اقتصادِ رفتاری هست و سعی داره به مسأله گسترده شدن گزینه های ما برای انتخاب بپردازه. گزینه های متعدد که باعث سردرگمی ما شده و باید چطور انتخاب کردن رو یاد بگیریم.
به نظر نویسنده، مردم بر اساس منافع شون و به صورت فکر شده تصمیم نمیگیرن. اون چیزی که عامل تصمیم گیری های ما شده، ناآگاهی و ناتوانی در کنترل رفتارهای شخصی هست. همین انتخاب های فردی و کوچک وقتی توسط افراد نامدار و سرشناس گرفته میشه آثار منفی خودش رو تو سطح جامعه نشون میده.
نظریات مطرح شده تو این کتاب انقدری نفوذ پیدا کرد که حتی وارد کاخ سفید شد و منجر به بعضی تغییرات برای آینده مالی مردم شد.
5. تأثیر
نویسنده: رابرت بی. سیالدینی
مترجم: گیتی قاسمزاده
انتشارات: هورمزد
تعداد صفحات: ۳۹۶
این کتاب جزء اولین کتاب هایی بود که به بررسی تصمیمات غیر منطقی انسان توجه کرد. این کتاب به صورت غیر مستقیم روی تصمیم گیری شما اثر میذاره. در واقع این کتاب بیشتر در مورد تأثیرگذاری و متقاعدسازی دیگران هست.
پس شما یاد میگیرید چطور تصمیمات دیگران رو تحت تأثیر قرار بدید و از همین راه یاد میگیرید خودتون هم چطور تحت تأثیر دیگران قرار میگیرید و تصمیمات تون تغییر میکنه.
6. اصول ری دالیو
نویسنده: ری دالیو
مترجم: سمیرا حمزه لوی
انتشارات: مرکز آموزش و تحقیقات صنعتی ایران
تعداد صفحات: ۲۲۷
یک انسان موفق به سادگی دست از اهداف خودش نمیکشه. اما برای ثبات در هدف نیازمند به داشتن باورها و تفکرات درست هستیم. «ری دالیو» یک فرد موفق در کسب و کار هست که خودش رو به لیست 100 ثروتمند برتر دنیا رسونده. در مدت زندگی خودش، سعی کرده تصمیماتش رو بر اساس اصولی پیش ببره و این اصول رو تو این کتاب به من و تو هم یاد میده.
این اصول حقایق بنیادی هستن که پایه های رفتار و تصمیمات ما رو تشکلی میدن.
7. انتخابهای هوشمندانه: یک راهنمای کاربردی برای تصمیمگیری بهتر
نویسندگان: جان هاموند، رالف کینی، هوارد رایفا
مترجمان: سیاوش ملکیفر، عقیل ملکیفر
انتشارات: آیندهپروژه
تعداد صفحات: ۲۲۴
اگه دنبال راهکارها و حرف های سنگین و پیچیده هستید، این کتاب به کار شما نمیاد. اما اگه میخواید شسته رفته و سرراست فرآیند تصمیم گیری رو یاد بگیرید، حتما به این کتاب سر بزنید. این کتاب میخواد یه جمله رو بهت یاد بده: «زندگی بهتر با تصمیم گیری بهتر».
این کتاب قدم به قدم شما رو با تعریف مسأله، تشخیص اهداف و انتخاب گزینه های متناسب با اهداف و مسائل تون آشنا میکنه. بعد میره سراغ ارائه یه سری روش ساده و هوشمندانه برای تصمیم گیری و انتخاب هوشمندانه.
8. هنر شفاف اندیشیدن
نویسنده: رولف دوبلی
مترجمان: عادل فردوسی پور، بهزاد توکلی، علی شهروز
انتشارات: چشمه
تعداد صفحات: ۳۲۵
این کتاب انقدر خوبه که باید قبل از خوندن دو بار روی کتاب رو ماچ کنی. خیلی از تصمیمات غلط ما ناشی از خطاهای ذهنی ماست. باورهایی که به غلط ذهن ما رو درگیر کردن و ما رو به انجام کارهای غلط وادار میکنه.
مثلا تا حالا شده: وقتت رو صرف چیزی کردی که در آینده احساس کنی ارزش نداره؟ یا مثلا پول زیادی رو خرج خرید بسته های اینترنت کرده باشی؟ یا کارهایی که میدونی برات ضرر داره رو انجام داده باشی؟ اینا چند نمونه از ده ها خطای ذهنی ما هستن که میتونه مانع موفقیت ما باشه.
رولف دوبلی تو این کتاب خیلی خوب این خطاها رو برات شکافته و نگاهت رو کمی تغییر میده…
9. نابخردیهای پیش بینی پذیر
نویسنده: دن آریلی
مترجم: رامین رامبد
انتشارات: مازیار
تعداد صفحات: ۳۴۴
با این که همه ما فکر میکنیم انسان های بسیار منطقی و متفکری هستیم و تصمیمات مون رو بر اساس فکر و منطق می گیریم، اما یه سری دست های پشت پرده و نیروهای پنهان وجود دارن که روی تصمیمات ما اثر میذارن و خودمون هم حواس مون نیست!
مثلا چرا وقتی چیزی رایگانه انقدر برای رسیدن بهش هیجان زده میشیم؟ یا چرا وقتی جمع یه چیزی رو تأیید میکنن، ما هم با جمع همراه میشیم؟ یا چرا وقتی به صورت غیر منطقی به یه چیزی علاقه مند میشیم تمام زورمون رو میزنیم که برای داشتنش توجیهات منطقی بسازیم؟ و از همه مهم تر چرا وقتی میفهمیم انقدر غیرمنطقی هستیم و کلی سند و مدرک این رو تأیید میکنه بازم دست از باورهای غلط مون برنمیداریم؟
این کتاب یه سفر به دنیای غیرمعقول تصمیمات انسان داره و بعد تو رو به دنیای معقول تصمیم میبره.
9. تفکر سریع و آهسته
نویسنده: دنیل کانمن
مترجم: نغمه رضوی
انتشارات: هورمزد
تعداد صفحات: ۶۱۸
ما چطور فکر میکنیم؟ چه عواملی روی تصمیم گیری ما تأثیر میذاره؟ این سوال و کلی سوال دیگه، قراره تو کتاب «تفکر سریع و آهسته» توسط برنده جایزه نوبل جواب داده بشه.
تو این کتاب با دو بخش از ذهن آهسته میشی. بخش هایی که تفکر ما رو هدایت میکنن. بخش اول مغز، تفکر سریع و احساسی رو به عهده داره و بخش دوم مغز، تفکر آهسته و منطقی رو.
این دو بخش از مغز با هم کار نمیکنن و همین اتفاق باعث بروز خطاهایی تو تصمیم گیری های ما میشه.
این وسط تنها وظیفه من و شما مدیریت این دو بخش از مغزمونه. با مدیریت این دو بخش میتونیم خطاهای ذهنی مون رو تا حد زیادی کم کنیم و تصمیمات بهتری تو زندگی بگیریم.
امیدوارم این پست برای شما مفیده بوده باشه و تونسته باشم چند تا کتاب به درد بخور برای یه موضوع به درد بخور بهتون معرفی کرده باشم.
لطفا دوستان خودتون رو از معرفی این کتاب های ارزشمند بی بهره نذارید و آدرس این صفحه رو در اختیار سایر دوستان تون بذارید که جامعه کتاب خوان تری داشته باشیم.
دم شما گرم.
دیدگاهتان را بنویسید